English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > vreme
Vreme

Vreme in podnebje

Vreme je pomemben del naravnega okolja. Neposredno ali posredno vpliva na veliko naših aktivnosti. Najbolj ga opazimo takrat, ko nas prizadenejo izjemni ali nevarni pojavi, ki lahko ogrozijo naše imetje, varnost ali celo življenja. Taki pojavi so na primer viharni veter, toča, močni nalivi, žled in poledica, pozeba.

Podnebje je skupek značilnosti vremena v nekem kraju. Lahko ga razumemo kot okvir, znotraj katerega se giblje dejansko vreme na nekem kraju. Običajno ga opišemo s povprečnimi in ekstremnimi vrednostmi meteoroloških spremenljivk za daljše, referenčno obdobje. Za vas smo na teh spletnih straneh pripravili klimatološko statistiko za številne slovenske meteorološke postaje in tako zajeli osnovne značilnosti podnebja pri nas. Podnebne razmere si lahko ogledate tudi v slikovni obliki (grafi in karte). Za zahtevnejše uporabnike smo izračunali dodatne statistike, kot so npr. temperaturni primanjkljaj, presežek in trajanje kurilne sezone.

Ena nalog ARSO je stalno spremljanje podnebnih razmer, zato za vas mesečno pripravljamo Bilten z opisom vremenskih razmer v preteklem mesecu. Na naših straneh najdete tudi letake, kjer so opisani zanimivi podnebni pojavi, projekti v katerih sodelujemo in njihovi rezultati.

Redno spremljajmo izredne vremenske dogodke in o njih pripravljamo podrobna poročila. Marsikoga zanimajo tudi pretekli izredni dogodki, zato smo pripravili pregled slovenskih vremenskih rekordov.

Na teh straneh boste našli opozorila na nevarne vremenske dogodke, da vas ne bodo presenetili in boste lahko pravočasno ukrepali. Seveda pa je vreme za nas pomembno tudi takrat, ko ostaja v mejah običajnih razmer, zato vam večkrat dnevno pripravljamo aktualno vremensko napoved za danes, jutri in izglede za par naslednjih dni. Ker se vreme ne ozira na meje, pripravljamo napoved tudi za sosednje pokrajine.

Če vas zanimajo trenutne razmere, si lahko ogledate podatke naših merilnih meteoroloških postaj in postaj po Evropi. Ponujamo vam tudi pogled na vremensko dogajanje nad Evropo, kot ga vidi meteorološki satelit z višine 36.000 km nad ekvatorjem. Za vse, ki se sprašujejo, ali naj vzamejo s sabo dežnik, bo zanimiva radarska slika padavin našega meteorološkega radarja z Lisce.

Ponujamo vam tudi posebne vremenske napovedi, napovedi za letalce, napoved vremena v gorah, ob morju, opozarjamo na ogroženost naravnega okolja s požari in vas seznanjamo s snežnimi razmerami v gorah. Našli boste tudi napoved vpliva vremena na splošno počutje in razpoloženje ljudi, poleti pa vam posredujemo tudi napovedi UV indeksa, da bi se lahko ustrezno zaščitili pred močnimi sončnimi žarki. Skupaj z Inštitutom za varovanje zdravja vam pripravljamo napoved obremenjenosti zraka z alergogenimi vrstami cvetnega prahu v zraku.

Ljubiteljem in tistim bolj radovednim omogočamo pogled na rezultate računskih napovedi našega prognostičnega modela, s katerim poskušamo podati podrobno sliko prihodnjega vremenskega dogajanja nad Slovenijo.

Poleg omenjenih napovedi in podatkov se vam predstavljamo tudi z našimi večjimi in pomembnejšimi projekti, tako domačimi kot mednarodnimi, na naših straneh pa lahko najdete tudi razne vremenske zanimivosti in odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja.

Za še bolj zahtevne pa ponujamo tudi možnost direktnih povezav na mednarodne organizacije z meteorološkega področja.

Na vrh

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO