English

O agenciji

   vremevodevarstvo okoljanaravapodnebne spremembepotresizrak
ARSO > o agenciji > novice
O agenciji
RSS

23. marec 2018

Pripravljeni na vreme - prilagojeni podnebju, Narava za vodo

Svetovni dan meteorologije in Svetovni dan voda in

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) je potekala obeležitev Svetovnega dneva voda in Svetovnega dneva meteorologije. Predstavniki ARSO so opozorili, na kaj moramo biti prebivalci Slovenije pozorni v vodnem krogu, ki se vrti okoli nas, in kako si lahko olajšamo njegovo vrtenje v obdobjih, ko se vrti intenzivneje.

Opozorila ob ogroženosti, ki jo povzroči vreme. ARSO izda vremensko opozorilo, ko z dovolj veliko zanesljivostjo pričakujemo vremenske razmere, ki bi lahko povzročile materialno škodo, bistveno vplivale na običajne dnevne dejavnosti in na zdravje ljudi. Spremljanje opozoril pomaga k ustreznim odločitvam.

Naj nas poplave ne presenetijo. Poplave so v Sloveniji pogoste. Kaže, da bodo tudi v prihodnosti povzročale materialno škodo in ogrožale življenja. Pomembno je, da se nanje kot celotna družba pripravimo. Učinkovit zaščitni ukrep je tudi sistem zgodnjega obveščanja in opozarjanja o nevarnosti poplav. Če vemo, da prihaja poplava, se lahko sami učinkovito zaščitimo.

Se lahko v Sloveniji bojimo pomanjkanja vode? Podnebna spremenljivost in podnebne spremembe vplivajo na vodni režim in odtok površinskih voda. V zadnjih letih so tako poplave kot suše opazno pogostejše, spremembe so v pretočnih režimih vodotokov. To kaže državni hidrološki monitoring, ki je nepogrešljiv vir podatkov za načrtovanje in upravljanja z vodami kot tudi za analize trendov in ocene vplivov podnebnih sprememb na hidrološke razmere v prihodnosti.

Agrometeorološka podpora podnebno/vremensko pametnemu kmetovanju. Kmetijstvo je tovarna na prostem, ki je zelo odvisna od vremena in podnebja. ARSO je razvil dnevno osveženo Agrometeorološko napoved za 15 regij v Sloveniji, ki seznanja z vremensko napovedjo, opozorili, informacijami o meritvah in napovedih temperatur zraka, padavinah, smeri in hitrosti vetra, trajanju sončnega obsevanja, relativne vlage v zraku ter temperature tal, efektivne temperature zraka, evapotranspiracije in meteorološke vodne bilance. Bilten obsega podatke o meritvah do pet dni nazaj ter napovedi do deset dni v naprej.
Pri načrtovanju kmetijske pridelave v prihodnosti so poleg obsežnega arhiva fenoloških in meteoroloških podatkov pomembne ocene, kako bo spreminjajoče podnebje vplivalo na pogoje kmetovanja, kot je na primer značilnosti rastnega obdobja rastlin, temperaturo tal, sušo in pozebo. Te informacije so ključne pri pripravah strategij prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe.

Znanje o podnebju – kje vse nam je v pomoč? Podnebje vpliva na razvoj civilizacij. Sodobna tehnologija nas po eni strani ščiti pred podnebnimi vplivi, po drugi strani pa smo zaradi odvisnosti nje, na nekaterih področjih bolj ranljivi. Dobro poznavanje podnebnih značilnosti nekega območja nam omogoča, da podnebje kot naravno danost izkoristimo sebi v prid in se hkrati zaščitimo pred posledicami neugodnih vremenskih razmer. Primer: pri stavbi, ki jo gradimo z upoštevanjem lokalne podnebne značilnosti, lahko preprečimo, da se bo podrla njena streha zaradi viharja ali težkega snega, hkrati pa izkoristimo podnebne danosti za čim manjšo porabo energije za ogrevanje in hlajenje stavbe.

foto

Pripete datoteke

16. marec 2018

Prikaz aktualnega vremena in vremenske napovedi na vaši spletni strani

Vremenski vtičnik

Agencija Republike Slovenije za okolje je pripravila vremenski vtičnik, s katerim je mogoče na spletnih straneh grafično prikazati dejansko vreme in vremensko napoved za dva do deset dni za 170 lokacij po Sloveniji.

Pri oblikovanju vtičnika je na razpolago fiksna ali prilagodljiva širina. Po potrditvi pogojev in pravil uporabe vtičnika, se s klikom na “Kopiraj kodo” ustvari koda za umestitev na spletno stran.

vtičnik

Povezane strani
Pripete datoteke

Kontakt

Agencija RS za okolje
Vojkova 1b
1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: +386 (0)1 4784 000
Fax: +386 (0)1 4784 052
gp.arso@gov.si

Izpostavljene vsebine

Generalni direktor
Novice
Strateški dokumenti
Katalog informacij javnega značaja
Obvestila
Razpisi
Javna naznanila

 

Okoljski znaki
EU sofinancira
Laboratorij
Knjižnica
Uradne ure
Kje smo

Povezave

Vlada Republike Slovenije
Ministrstva
Vladne službe
Državni zbor
E-uprava
© Agencija Republike Slovenije za okolje
Omejitev odgovornosti
O spletnih straneh ARSO